Parke altı şilte kaç mm olmalı

Isı yalıtım için Parke altı şilte kaç mm olmalı? Bu Soruya cevap vermeden önce, şilteyi kullanacağımız alan hakkında yeterli bilgiye sahip olmamız gerekmektedir.
Aksi taktir de yapılan tüm işlemler ve masraflar boşuna olacaktır. Etrafınızdan şu sözleri duymuş olabilirsiniz, kullandığım alanın duvarları ve parkelerin altında yalıtım olmasına rağmen evin ya da işyerinin hala soğuk olduğunu ve ısınmadığını işitmişsinizdir.
Zeminlerin çoğu ısı tabakalaşması nedeniyle serin ve soğutur. Bu durumu yalıtım malzemesi değiştirir. Parke ve ahsaplar yalıtkan bir malzeme değildir. Zemini sıcak tutma özelliğine sahip değildir
Günümüz maliyetlerini düşündüğümüzde ısı yalıtım büyük önem arz etmektedir. Maliyetleri Düşürmek için doğru yalıtım malzemesi kullanmak çok önemlidir.
Kaç mm olmalı parke altı şilte
İlk önce bulunduğunuz kat çok önemlidir. Bodrum katın üzerinde oturuyor iseniz tavanına mutlaka %100 yalıtım yapılmalıdır. Çünkü Isınan hava her zaman yükselir ve soğuk hava bodrum katın tavanında yoğun halde bulunacaktır. Bodrum katın tavanına yalıtım yapmadan, parkelerin altına ısı yalıtım yapmak fayda etmeyecektir. Bu bir sorundur ve ortadan kaldırılması gerekmektedir.
En üst katta bulunuyorsanız, çatı katında yapılması gerekenler var, Ülkemizde çatı katı yalıtım genellikle kremit, ve zift tarzında sızdırmazlık ürünleri ile yapılmaktadır, Bu noktada yalıtımdan söz etmek söz konusu bile değildir. ısı yalıtımla sızdırmazlık birbirinden farklı konulardır.
Çatı katlarındaki tüm boşluk, çatlak vs. doldurulduktan sonra Metalize kaplı veya alüminyum kaplı laminasyonlu köpük levhalarla yalıtım sağlanmalıdır. Çünkü bu levhalar yansıtma özelliği nedeni ile dışarıdan gelecek olan sıcaklığı %99,9 oranında içeriye almayacaktır. Bu durumda çatıdan kaynaklı ısı kaybı önlenecektir.
Genel olarak, Evdeki kaçak alanların tespit edilmesi gerekmektedir. Cereyan yapan noktaların belirlenmelidir. Davlunbaz borularının kenarlarındaki boşluklar, pencere pervazları, pencere ve kapı fitilleri eskimiş ise onarılması veya değiştirilmesi. Açık kalan bacalar ve tavan arasındaki boşluklar kapatılması gerekmektedir.
Kendiniz hava kacaklarını kolaylıkla tespit edebilirsiniz, bir tütsü yakın ve dumanın nereden çıktığını gözlemleyin. evin diğer odalarının sıcaklıklarının kontrol edin. Sadece bir odanın yalıtılması, diğer odalardan gelen soğuk hava ortamın sıcaklığını değiştirecektir. Tüm odaların sıcaklığını dengelemeye çalışın. ( örneğin 3+1 eviniz var, sadece oturma odasının petekleri sıcak diğer odaların kapalı ise bulunduğunuz alanı ısınmayacaktır. )
Evinizdeki soğuk noktaları ölçmek için, kızılötesi termometre ya da pencerelerinizin etrafında sızan tüm havanın ölçülmesi için FLIR kamera (ilk önce referans bir sıcaklık ayarı yapıyorsunuz daha sonra oda çerisinde gezdirdiğinizde, soğuk alanlar mavi, sıcak alanlar kırmızı renkte oluyor. ) satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.
İpucu: Isı cihazınıza giden boruların, Polietilen izole boru malzemesi ile kaplanması gerekmektedir. Çünkü ısı cihazları; termometre vasıtasıyla sıcaklığı göre çalışır. Borulardaki ısı kaybı fazla olursa, cihazın daha çok çalışacağı ve maliyetlerin artacağı anlamına gelir.
En Çok Yapılan Hatalar
- Yanlış bir yalıtım malzemesi seçimi, küf, mantar ve bakteri oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda parkelerin çürümesine ve zamanla nemden dolayı kötü koku ve yumuşamasına sebep olur.
- Parkenizin ölçüsüne uygun olmayan kalınlıkta seçilen şilte, parkelerin zamanla deforme olmasına olanak sağlar. ( Örneğin mm si fazla kalın şilte, parkenin esnemesine ve zamanla ses çıkarmasına, ayrılmasına ve kırılmasına sebep olur. )
- Yalıtım malzemesi türü (strafor mu? yoksa şilte mi? ) darbe ve ayak sesini kesmek için tavan arasına önceden darbe ses kesici köpük levha kullanılmalıdır.
- Taş yünü ve elyaf tarzındaki malzemeler ses kesme özelliğine sahip olsa da dez avantajı yüksek oranda nem yapmakta ve parkelerin çürümesine sebep olmaktadır.
Parke Altı Şilte Nasıl Döşenir
Tüm Hava kaçak ve tespitler yapıldıktan sonra onarılmalıdır. ( Siz yardımcı banlar ve inşaat malzemeleri ile yada köpük levhalarla yapabilirsiniz)
Parkelerin altına şilte yapmadan önce alt kata ses gitmesini önlemek için (ayak sesleri ,tv, müzik sesi vs. ) şap altı uygulaması yapmak daha doğru olacaktır. ( kısacası şap altına 10 mm gri köpük levha kullanılması gerekmektedir. )
Şilte alanı yapılacak zemin ilk önce düzgün olmalıdır, girinti çıkıntı gibi alanlar doldurulmalı ve düzeltilmelidir.
Şilte Ölçüleri kaç mm olmalı? İdeal Ölçü kalınlıkları
- 1mm Kalınlığındaki şilte genellikle parkelerin kaymasını önlemek için parkeleri, kaymadan dizmek için kullanılmaktadır.
- 2mm şilte hem parkelerin kaymasını hem de çok soğuk olmayan ılıman bölgelerde tercih edilmektedir.
- 3mm şilte orta düzey soğuk havalarda daha çok tercih edilmektedir.
- 5mm şilte çok soğuk iklim bölgesine sahip bölgelerde tercih edilmektedir. Ayrıca buna ilave olarak Alüminyum yada metalize laminasyonlu şilte kullanımı daha etkin olmaktadır.